Messier 2

Messier 2 (ozn. M2; NGC 7089) je guľová hviezdokopa nachádzajúca sa v súhvezdí Vodnár, neďaleko hviezdy Beta Aquarii (Sadalsuud, Lucida Fortunae Fortunarum). Hviezdokopa bola objavená v roku 1746 (Jean-Dominique Maraldi) a patrí medzi najväčšie doposiaľ objavené guľové hviezdokopy. Maraldi ju objavil M2 pri dlhodobom pozorovaní komét, avšak podobne ako Jacques Cassini a Charles Messier o pár rokov neskôr ju nesprávne považoval za hmlovinu. Až v roku 1783 William Herschel rozoznal jednotlivé hviezdy v kope a tento objekt bol zaradený medzi hviezdokopy.

Hviezdokopa Messier 2 - Foto: Hubble Space Telescope
OBRÁZOK V PLNOM ROZLÍŠENÍ

Vo vynikajúcich podmienkach je ju možné vidieť aj voľným okom, keďže sa jej magnitúda (viditeľnosť) pohybuje na hodnote +6 až +6,3, čo su hraničné podmienky pre pozorovanie objektov voľným okom. Triédrom či slabším teleskopom žiaľ nie je možné rozoznať jednotlivé hviezdy, pri pozorovaní s výkonnejším teleskopom to však nie je problém.

Hviezdokopa Messier 2 pri pozorovaní zo Zeme - Foto: Louis P. Marchesi z Marchesi Observatory
OBRÁZOK V PLNOM ROZLÍŠENÍ

Messier 2 je vzdialený 37 500 svetelných rokov od Zeme a v priemere má 175 svetelných rokov. Hviezdokopa má eliptický charakter a je veľmi bohatá na hviezdy - obsahuje ich približne 150 000, z toho 21 premenných. Vek hviezdokopy je zhruba 13 miliárd rokov.

Poloha hviezdokopy M2 v súhvezdí Vodnár

Pre viac informácií: Messier 2, Súhvezdie Vodnár, Hviezda Beta Aquarii

Marián Krajčovič