Messier 3

Messier 3 (ozn. M3, NGC 5272) je guľová hviezdokopa v severnom súhvezdí Poľovné psy. Bola objavená v roku 1764 (Charles Messier). Patrí medzi najpreskúmanejšie hviezdokopy, keďže sa v nej nachádza neobyčajne veľké množstvo premenných hviezd.

Hviezdokopa Messier 3 - Foto: Adam Block/Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona
OBRÁZOK V PLNOM ROZLÍŠENÍ

Je populárnym cieľom amatérskych astronómov, keďže jej viditeľnosť (magnitúda) je na hranici +6. Voľným okom je pozorovateľná, ale len v mimoriadne dobrých podmienkach. S priemerným teleskopom je možné rozoznať už aj jednotlivé hviezdy. Jediným problémom môže byť jej nájdenie na nočnej oblohe, keďže sa nachádza na polceste medzi hviezdou Cor Caroli (súhvezdie Poľovné psy) a veľmi jasnou hviezdou Arktúr (súhvezdie Pastier).

Hviezdokopa Messier 3 amatérskym ďalekohľadom - Foto: J.P. Metsävainio (astroanarchy.zenfolio.com)
OBRÁZOK V PLNOM ROZLÍŠENÍ

Messier 3 je veľmi bohatý na hviezdy, nachádza sa ich tu približne 500 000. Vek hviezdokopy sa odhaduje 8 miliárd rokov, pričom jej vzdialenosť od Zeme je 33 900 svetelných rokov. Nachádza sa tu až 274 premenných hviezd, čo je najväčšie množstvo v rámci jednej hviezdokopy z doteraz pozorovaných objektov (okrem galaxií). Z toho 133 je triedy RR Lyrae - tretina z nich podlieha doteraz nedostatočne vysvetlenému Blažkovmu efektu - veľkým variáciam v perióde a amplitúde premenných hviezd. V tejto hviezdokope sa nachádza aj veľké množstvo ťažkých prvkov, preto je niekedy nazývaná aj prototypom hviezdokôp typu Oosterhoff I.

Poloha hviezdokopy M3 medzi súhvezdiami Poľovné psy a Pastier - Autor: Roberto Mura

Pre viac informácií: Messier 3, Súhvezdie Poľovné Psy, Premenné hviezdy typu RR Lyrae, Blažkov efekt

Marián Krajčovič