Messier 4

Messier 4 (ozn. M4, NGC 6121) je guľová hviezdokopa v súhvezdí Škorpión. Bola objavená v roku 1746 (Philippe Loys de Chéseaux). Bola prvou hviezdokopou, v ktorej boli rozoznané jednotlivé hviezdy. Je ju možné vidieť voľným okom i slabšími teleskopmi, keďže jej viditeľnosť (magnitúda) je na hodnote +5,9. Jednotlivé hviezdy je však možné rozoznať až so silnejšími ďalekohľadmi, ich magnitúda je +10,8.

Hviezdokopa Messier 4 s detailom na jednotlivé hviezdy - Foto: NASA/WikiSky
OBRÁZOK V PLNOM ROZLÍŠENÍ

Šírka hviezdokopy je 75 svetelných rokov a má charakteristickú "tyčovú" štruktúru vo svojom jadre tvorenú jedenástimi hviezdami. V hviezdokope je 43 premenných hviezd. Vzdialenosť od Zeme je 7200 svetelných rokov a vek až 12,2 miliardy rokov, čo ju zaraďujeme medzi veľmi staré hviezdokopy.

Hviezdokopa Messier 4 - Foto: Rolf Olsen (pbase.com)
OBRÁZOK V PLNOM ROZLÍŠENÍ

Vo veľkom počte sú tu zastúpené ťažšie prvky ako vodík či hélium. Pre túto hviezdokopu je výnimočne veľké množstvo železa. Hviezdokopa sa pri svojom obehu okolo stredu Mliečnej cesty približuje k jadru iba na 5 kiloparsekov, čo spôsobuje značný "odlivový šok". Tento jav nastáva, keď ľubovoľný astronomický objekt prechádza okolo oveľa ťažšieho či hmotnejšieho objektu (ako napríklad stred galaxie) a jeho dôsledkom môže byť pre hviezdokopu veľký odliv (odtrhnutie) hviezd z kopy. Z toho dôvodu sa predpokladá, že Messier 4 kedysi obsahoval oveľa väčšie množstvo hviezd ako vidíme dnes.

Hviezdokopa Messier 4 amatérskym ďalekohľadom - Foto: Hunter,Wilson/WikiSky
OBRÁZOK V PLNOM ROZLÍŠENÍ

V hviezdokope boli nájdení viacerí bieli trpaslíci (druh hviezdy) s vekom okolo 13 miliárd rokov, čo znamená, že vznikli len niekoľko desiatok až stoviek miliónov rokov po Veľkom Tresku. Bol tu nájdený aj binárny systém pulzar - biely trpaslík (PSR B1620-26), ktorý navyše obieha aj exoplanéta s hmotnosťou 2,5x väčšou ako hmotnosť Jupitera. V roku 1987 bol nájdený aj milisekundový pulzar s periódou obehu 3 milisekundy (10x rýchlejšie ako pulzar Krab v Messier 1).

Binárny systém pulzar - biely trpaslík PSR B1620-26 (v krúžku) - Autor: Brallan

Pre viac informácií: Messier 4, súhvezdie Škorpión,  PSR-B1620-26 ; Milisekundový pulzar, Odlivový šok

Marián Krajčovič