Messier 5

Messier 5 (ozn. M5, NGC 5904, GCI 34) je guľová hviezdokopa nachádzajúca sa v súhvezdí Hada. Bola objavená v roku 1702 (Gottfried Kirch). Často si ju amatérski astronómovia mýlia s vedľajšou, oveľa slabšie viditeľnou hviezdokopou Palomar 5.

Hviezdokopa Messier 5 detail - Foto: ESA/Hubble & NASA/WikiSky
OBRÁZOK V PLNOM ROZLÍŠENÍ

V extrémne dobrých podmienkach je ju možné vidieť voľným okom, zdanlivo pôsobiacu ako obyčajná hviezda vedľa hviezdy 5 Serpentis. Jej viditeľnosť (magnitúda) je +6,65. Rozoznateľnosť jednotlivých hviezd je na magnitúde +12,2, takže je ich možné pozorovať až s kvalitnejšími teleskopmi.

Hviezdokopa Messier 5 cez DSLR fotoaparát - Foto: rawastrodata.com
OBRÁZOK V PLNOM ROZLÍŠENÍ

Priemer hviezdokopy je zhruba 165 svetelných rokov, takže M5 patrí medzi tie najväčšie doposiaľ pozorované hviezdokopy. Jej rozmery a hmotnosť sú také veľké, že jej gravitačný vplyv na okolie siaha do vzdialenosti 200 svetelných rokov. Vek tejto hviezdokopy je takmer 13 miliárd rokov, čo ju zaraďuje aj medzi najstaršie hviezdokopy. Od Zeme je vzdialená 24 500 svetelných rokov a obsahuje do 500 000 hviezd.

Hviezdokopa Messier 5 detail - Foto: Hubble Space Telescope
OBRÁZOK V PLNOM ROZLÍŠENÍ

105 hviezd v M5 je premenných v jasnosti, ďalších 97 je premenných typu RR Lyrae (krátkoperiodické cefeidy), ktoré sú pulzujúcimi modrými obrami často podliehajúcimi Blažkovmu efektu (bližšie vysvetlené v článku Messier 3). Takisto tu bola pozorovaná aj trpasličia nova, čiže binárny systém dvoch hviezd, z ktorých jedna (biely trpaslík) odoberá gravitáciou hmotu z druhej.

Princíp fungovania binárneho systému trpasličej novy - Autor: University of California/Berkeley Astronomy Department

Pre viac informácií: Messier 5, Súhvezdie Had, Palomar 5Hviezda 5 Serpentis, Premenné hviezdy typu RR Lyrae, Trpasličia nova,

Marián Krajčovič