Messier 8 (Hmlovina Lagúna)

Hmlovina Lagúna (ozn. Messier 8 / M8, NGC 6523) je obrovský medzihviezdny oblak, kategorizovaný ako emisná hmlovina a oblasť H II, čo je oblasť s veľkým množstvom ionizovaného vodíka. Nachádza sa v súhvezdí Strelec. Bola objavená okolo roku 1654 (Giovanni Battista Hodierna). Je jednou z dvoch hviezdotvorných hmlovín viditeľných voľným okom na severnej pologuli.

Hmlovina Lagúna detail - Foto: Telescope ESO/VPHAS
OBRÁZOK V PLNOM ROZLÍŠENÍ

Vzdialenosť hmloviny Lagúna od Zeme je 4 až 6 tisíc svetelných rokov. Jej priemer je približne 100 svetelných rokov. Hmlovina obsahuje veľké množstvo prominentných Bokových globúl (tmavých, kolabujúcich mrakov protohviezdneho materiálu), ktoré sú kategorizované samostatne v Barnardovom katalógu (B88, B89, B296). Obsahuje aj veľmi zriedkavé "tornádovité" štruktúry vytvorené veľmi horúcou hviezdou typu O, ktorá zásobuje hmlovinu veľkým množstvom ulatrafialového svetla a ionizovaných plynov.

Tornádovité mraky prachu a plynu v hmlovine Lagúna - Foto: NASA / Caulet
OBRÁZOK V PLNOM ROZLÍŠENÍ

V roku 2006 boli v hmlovine po prvýkrát detekované Herbig-Harove objekty, čo sú malé hmlovinám podobné objekty, ktoré vznikli v dôsledku krátkej, len niekoľko tisíc rokov trvajúcej etapy života mladej hviezdy. Sú jasným dôkazom novej tvorby hviezd, keďže ukazujú kolíziu prvkov prúdiacich z akrečného disku tvoriacej sa hviezdy a už existujúceho plynu v hmlovine.

Hmlovina Lagúna s menším priblížením - Foto: S.Guisard / ESO
OBRÁZOK V PLNOM ROZLÍŠENÍ

Pre viac informácií: Hmlovina Lagúna, Emisná hmlovina, Oblasť H II, Bokova globula, Hviezda typu O, Herbig-Harove objekty

Marián Krajčovič