Čierne diery a hviezdotvorný materiál

Predstavte si to ako slnečný vietor na steroidoch. Silné víchrice zo supermasívnych čiernych dier v stredoch galaxií môžu vystreľovať plyny a iné látky priamo von z galaxie, okrádajúc ju o suroviny potrebné na výrobu nových hviezd. Predtým astronómovia používali röntgenové ďalekohľady na pozorovanie silných vetrov v tesnej blízkosti masívnych čiernych dier v galaktických stredoch (koncept umelca, vložka v obrázku) a infračervené vlnové dĺžky na detekciu obrovských odlivov chladného plynu (koncept umelca, hlavný obrázok) z takýchto galaxií ako celok, ale nikdy predtým to neurobili v rovnakej galaxii. Súvislosť medzi týmito dvoma javmi bola podporená len pomocou astrofyzikálnych modelov.

Teraz, po prvýkrát, výskumný tím skutočne spozoroval obidva javy v galaxií s poetickým názvom IRAS F11119 + 3257, ktorá vznikla zo stretu dvoch menších galaxií. Jej centrálna čierna diera má hmotnosť 16 miliónov Sĺnk, a okolitá oblasť vyžaruje so silou minimálne bilióna Sĺnk -energie získanej čiastočne z intenzívneho zahrievania trením vnútri disku plynu satého smerom do diery. Dlhodobé pozorovania galaxie IRAS F11119 + 3257 naznačujú, že  vetry v blízkosti centrálnej čiernej diery fúkajú rýchlosťou asi 25% rýchlosti svetl a.

Blízko stredu galaxie, vietor vyfúkava plyn s hmotnosťou jedného Slnka každý rok. Ale ďalej od stredu, vietor vyfúkava plyn s asi 800 hmotnosťami Slnka ročne. Aj keď v krátkodobom horizonte môžu silné hviezdne vetry cez oblaky plynu podnecovať vznik hviezd, v tomto prípade plyn fúkaný z vnútorných oblastí galaxie nakoniec zbaví galaxiu ingrediencií pre budúci rast nových hviezd. Tieto nové poznatky by mali pomôcť astronómom vylepšiť modely galaktického vývoja a posunúť naše znalosti o tajomných úlohách fenoménu zvaného čierna diera.

.sp; .mk