Dotrhané a vyhnané - najosamelejšie galaxie vesmíru

Kompaktné eliptické galaxie boli odjakživa veľkým hlavolamom. Vyzerajú ako galaxie vyzlečené donaha: ako keby normálna eliptická galaxia – ten druh, ktorý je nevýrazným zhlukom hviezd bez špirálovej štruktúry - mala všetky jej vonkajšie hviezdy odstránené, pričom zostane len hustý základ hviezd v jej strede.

O týchto zriedkavých systémoch (len niekoľko desiatok je ich dodnes známych) sa myslelo, že ich vonkajšie plášte tvorené hviezdami boli odtrhnuté gravitáciou iných, väčších galaxií, ktoré prechádzali v blízkosti. Túto teóriu podporuje aj skutočnosť, že boli obvykle nájdené blízko stredu veľkých zhlukov galaxií. Ale v roku 2013, bola nájdená izolovaná kompaktná eliptická galaxia, ďaleko od akejkoľvek dravej galaxie, ktorá by ju mohla okradnúť o jej hviezdny plášť.

Tak ako teda bolo vytvorená? Na začiatok, astronómovia prehľadali verejne dostupné astronomické databázy. Našli 195 kompaktných eliptických galaxií; najviac v kopách galaxií, ale 11 z nich boli takmer bez galaktických susedov. A čo viac, tieto galaxie mali rovnaké vlastnosti ako ostatné, takže by mali mať spoločný pôvod. 

Vedci usudzujú, že títo outsideri boli pôvodne v zhlukoch ako ostatní, ale potom, čo ich vonkajší plášť hviezd „vyzliekla“ obiehajúca väčšia galaxia (na obrázku), mali blízke stretnutie s treťou galaxiou (blížiace sa zdola), ktorej gravitácia nášho outsidera vystrelila ako prakom zo zhluku galaxií. Je známe, že takýto proces sa vyskytuje v planetárnych systémoch, keď blízke stretnutia viacerých objektov môžu vrhnúť planétu do hlbokého vesmíru, vnútri galaxií môže byť vyvrhnutá hviezda, a tieto osamelé kompaktné galaxie sú výsledkom takýchto „výstrelov“ na supergalaktickom meradle.

.dc; .mk