Najbližšia exoplanéta má veľkosť pozoruhodne podobnú Zemi

V roku 2012, astronómovia našli planétu obiehajúcu Alpha Centauri B, oranžovú hviezdu, ktorá patrí do najbližšieho hviezdneho systému k Slnku, ktorý sa nachádza len 4,3 svetelných rokov od Zeme (výtvarná koncepcia). 

Toto pozorovanie, ktoré musí byť ešte potvrdené, otvorilo podstatnú otázku: Aký veľký je tento náš novoobjavený sused? Gravitácia planéty zdanlivo potiahla svoju hviezdu k sebe a od nás, vytvárajúc malý Dopplerov posun hviezdy, avšak na zistenie hmotnosti planéty potrebujeme poznať, či vidíme jej obežnú dráhu okolo hviezdy čelom (zhora), tvárou (spredu) alebo niekde medzi tým. V prípade, že jej obežnú dráhu vidíme čelom (zhora), potom malý Dopplerov posun znamená, že planéta má hmotnosť maximálne ako hmotnosť Zeme; ale v prípade, že obežná dráha je otočená tvárou (spredu), potom planéta môže byť rovnako masívna ako Jupiter a stále Dopplerovsky zdanlivo posúvať hviezdu od nás a späť.

Najnovšie, ako ďalší astronómovia hlásia vo výskume v Astrophysical Journal, počítačové simulácie histórie planéty naznačujú, že obežná dráha nie je otočená tvárou, čo znamená, že planéta je len raz až trikrát hmotnejšia ako Zem. To znamená, že planéta môže mať zloženie veľmi podobné Zemi. Predtým než si tam však kúpite nejakú nehnuteľnosť, varujeme vás, denná slnečná strana planéty je dostatočne horúca na roztavenie olova.

.kw; .mk