Obrovský oceán pod povrchom najväčšieho mesiaca Slnečnej sústavy

Najväčší mesiac slnečnej sústavy, Ganymedes, obiehajúci okolo planéty Jupiter, ukrýva podzemný oceán, ktorý obsahuje viac vody ako všetky oceány na Zemi. Vedci si boli už celkom istí existenciou oceánu, na základe hladkého ľadového povrchu Ganymeda-dôkazu o cyklickom objavovaní sa vody-a iných pozorovaní realizovaných sondou Galileo, ktorá spravila množstvo preletov okolo mesiaca v roku 1990.
Nové pozorovania Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu zverejnené on-line v časopise Journal of Geophysical Research: Space Physics, odstraňujú zvyšné pochybnosti. Ganymedes sa tak pripája ku Jupiterovmu ďalšiemu mesiacu, Európa a dvom mesiacom Saturnu - Titan a Enceladus, k mesiacom s podpovrchovými oceánmi-a dobrým miestam k hľadaniu života. Ceres, najväčší objekt v Pásme asteroidov, môže mať takisto podpovrchový oceán. Nové výsledky pochádzajú z pozorovaní magnetického poľa Ganymeda, ktoré produkuje dva pásy polárnej žiary (na snímke), ktoré môžu byť detekované v ultrafialovej oblasti. Vďaka interakcii s magnetickým poľom Jupitera sa tieto pásy zdanlivo hojdajú tam a späť.

Avšak, je tu i tretie magnetické pole-vychádzajúce z elektricky vodivého, slanovodného oceánu a indukovaného Jupiterovým poľom-ktoré vyvažuje pole Jupitera a redukuje "hojdanie" spomínaných pásov. Štúdie z Hubblovho vesmírne ďalekohľadu tak naznačujú, že oceán nemôže byť hlbšie ako 330 kilometrov pod povrchom.

.eh; .mk