Prečo je Merkúr taký tmavý?

Bezútešný povrch Merkúra bez atmosféry  je podobný povrchu Mesiaca, takže vedci už dlho pracujú na vysvetlení, prečo táto planéta odráža o toľko menej svetla ako náš lunárny spolupútnik. Predchádzajúce štúdie ukázali, že materiál roztrieštený na povrchu Merkúru prevažne z relatívne nedávnych dopadov komét, asteroidov a ďalších malých telies, odráža iba dve tretiny množstva svetla ako čerstvo vyťažený materiál na Mesiaci.

Jedným z možných vysvetlení pre túto nízku odrazovosť by mohlo byť množstvo minerálnych látok, vrátane železa, ktoré silne absorbujú určité vlnové dĺžky svetla dopadajúceho na ne, čo však v tomto prípade nesedí. Faktom je, že jas na jednej konkrétnej vlnovej dĺžke naznačuje, že na planéte je menej ako 3% železa v jeho povrchových horninách.

 

Tím výskumníkov si teraz teda myslí, že vina spočíva v úplne odlišnom prvku - uhlíku. Kométy, ktoré podľa niektorých odhadov majú asi 18% hmotnosti uhlíka, sú hlavným zdrojom tohto prvku. Vedci v Nature Geoscience odhadujú, že oveľa väčší zdroj môže vytrvalo vrážať do Merkúra drobnými meteoritmi bohatými na uhlík, ktoré pochádzajú z kometárneho prachu okrem iných zdrojov a udierať do neho (zobrazené v roku 2008 sondou obiehajúce planétu), asi 50 krát častejšie než na Mesiaci. Uhlík oslobodený od mikrometeoritov, ktoré sa vyparia pri náraze, môže mať formu amorfného uhlíka (niečo ako sadze), grafitu (tuhy) a nanodiamantov - z ktorých všetky sú stabilné na planéte prevažne bez atmosféry, aj napriek pekelným teplotám v Slnkom osvietených oblastiach.

Takže nie je ťažké si predstaviť, že planéta znečistená od sadzí a tuhy sa bude javiť tmavšie, než sa očakávalo.

.sp; .mk