Saturnove veľké biele škvrny súvisia s vodou

Približne raz za každý Saturnov rok – 29,5 našich pozemských rokov – sa vytvorí v atmosfére planéty tajomná veľká biela škvrna, ktorá dokáže zatieniť krásne prstence planéty. Tento obrázok ukazuje posledné vytvorenie škvrny, ktorá sa prejavila na severe planéty na konci roka 2010, a roztiahla sa do priestoru väčšieho ako naša Zem.

Teraz, vedci zaoberajúci sa planetárnym výskumom v štúdií v Nature Geoscience tvrdia, že tieto pravidelné superbúrky vznikajú z vody. Vodná para je ťažšia ako Saturnove dominantné plyny, vodík a hélium, takže keď dážď alebo sneženie presúva vodu z hornej vrstvy atmosféry do dolnej, dolná vrstva sa stáva hustejšia než vzduch nad ňou. Počas tejto doby sa horná vrstva atmosféra postupne ochladzuje vyžarovaním tepla do priestoru a teplota sa zníži natoľko, že táto vrstva sa stane hustejšia než vzduch pod ňou.

Potom sa teplý vlhký vzduch zdola konečne ponáhľa nahor, aby vyvolal vlnu búrok tak obrovských, že pozorovatelia ich môžu obdivovať aj cez slabšie ďalekohľady.

.kw; .mk